16-01-2016

16-01-2016
Klubbfakta Mas
Malmö Allmänna Schackklubb är stans mest aktiva klubb, vi arrangerar regelbundet turneringar i blixt, snabbschack och långpartier. Klubben är centralt belägen på Ahlmansgatan 20B - ett stenkast från Södervärns vattentorn. (Se Googlekarta längst ned)

Måndagar: 18-20 Juniorträning Tisdagar: 19 - 24 Spelkväll
Onsdagar: 18 - 20 Juniorträning Torsdagar: 19 - 22 Analys och träningskväll. Lördagar: Lördagsblixten startar kl 12 varje lördag om det inte krockar med en större helgdag eller dylikt. Sista lördagen i varje månad arrangeras även en starkare Månadsblixt. Vissa Söndagar: Lagmatcher i Allsvenskan och Allskånskan.

Medlemsavgifter 2016-2017

Seniorer: 1200 kr / år. Juniorer, under 26 år samt stödmedlemmar: 900 kr / år.
Barn, mån- & onsdagsträning: 600kr/termin eller 1000 kr per år.
Bankgiro SEB
832-6902

Malmö AS
måndag 27 april 2015

Skollags-SM - Finalen i Linköping

HEJ!

Den minnesgode läsaren kan påminna sig att lågstadiet på Rörsjöskolan placerade sig tvåa i Skollags-DM som avhölls i Stångby utanför Lund för en månad sedan. Då bestod laget av två MAS:are och tre spelare från USK Rörsjön, en mer eller mindre skolschackklubb, ledd av Carl-Axel, Acke kallad.
  Asker, Josef, Haroon och Christian på toppbordet i sista ronden mot de suveräna segrarna.

Grabbarna var eld och lågor över att kvalificera sig till SM-finalen som denna helg gick av stapeln i Linköping, bara det ett stort äventyr för flera stycken. Denna gång stod Ale, lillebror till Asker över. Bara sju år gammal och med ett komprimerat spelschema att vänta föredrog han att stanna hemma.

Jag hade drillat laget vid tre tillfällen på MAS och var själv mycket förhoppningsfull men det var tuffast möjliga motstånd. Flertalet lag kom från storklubbar i Stockholm, Västerås, Göteborg och Uppsala. Det var en monradturnering över fyra bord där matchpoäng gick före partipoäng.

Nåväl, på plats blev vi inkvarterade i ett eget klassrum och skulle strax konfronteras med 25 andra spelsugna lag. Vi började med en seger mot ett Uppsalalag med 2,5 -1,5. De slutade sedan femma. I nästa rond väntade ett Stockholmslag och det slutade med 2 - 2. Så i tredje ronden blev ett riktigt bra motstånd och oflyt orsaken till 0 - 4 mot ett Göteborgslag. Av bara farten förlorades också nästa rond med 3 - 1, också det mot en Stockholmsskola,

Efter lite peptalk beslöt vi oss för att inleda en långspurt. Den började med 3,5 - 0,5 mot överkomligt motstånd. Så var första dagen slut.

Vårt lag består av ett sällsynt sammansvetsat gäng. Förutom schacket, går samtliga i samma klass och spelar fotboll, framgångsrikt, i samma lag! De leker också mycket bra. Det var fullt liv i salen och först kvart över elva började det bli lugnt.
Coacherna Acke och Olle med det duktiga laget: från vänster Haroon, Asker, Josef och Christian.

Andra dagen peppade vi dem ytterligare och de spelade mycket bra. I sjätte ronden avfärdade vi ett Uppsalalag med 3 - 1 och ronden därpå besegrades ett Västeråslag med samma siffror. Då klättrade vi upp till en 5 - 6:e plats.

I sista ronden slog den grymma lottningen åter till. Vi åkte på Vallatorpsskolan från Täby. De hade sju raka segrar och partistatistiken 25 - 3!!

Efter ännu lite peptalk började det hela. Haroon på tredjebordet förlorade snabbt. Strax efter vann vår Christian på fjärdebordet.. Efter tre inledande förluster var det hans femte raka seger! De två återstående partierna såg bra ut. Josef på andrabordet ledde med två lätta pjäser och vår Asker stod helt jämnt, minst, på förstabordet. Dessutom började Asker koppla ett grepp och vann flera bönder. Men Josef schabblade och förlorade båda sina lätta pjäser. Så kom han bonde under i ett slutspel som motståndaren mycket skickligt förde till seger.

Kvar stod hoppet till Asker som hade ett tornslutspel med tre merbönder. Sedan blev det fyra bönder mot två på samma flygel och vars ett torn. Tyvärr avancerade Asker för långt med en bonde och sedan blev det väldigt svårspelat. Till slut ebbade det ut i remi och matchen slutade 1,5 mot 2,5. Det medförde att vi föll till en niondeplacering. 

När jag gratulerade segrarna sa de att detta var den enda matchen som de inte vann lätt utan att vara i förlustfara.

Andra dagen spelade vi jättebra. Hade tävlingen varit tre ronder längre tror jag att vi kanske kunnat komma upp till en pallplats. Men om "om" inte funnits...

Jag tror ändå alla var väldigt nöjda och vi hade mycket roligt.  Fyllda av två dagars pizza-och hamburgerdiet tog vi tåget tillbaka. Tilläggas kan att Jan Staf, Askers pappa, också var med och var en stor tillgång. Jan tog även bilderna ovan.

Vad många ungdomar på MAS nu behöver är spelrutin i hårdare konkurrens. Då kommer lite hårdhet och nervositeten försvinner. Här finns mycket talang och nya medlemmar kommer hela tiden.

Redan på söndag blir det 4-klubbsmatch på klubben där LASK, Limhamn och SSSS Bara Bönder är inbjudna. Det blir en välbehövlig duvning för de våra. Och dagen före har vi 5 - 6 barn som skall vara med på stormästarträning på Limhamns schackklubb. Det rör på sig!

/Olle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar