16-01-2016

16-01-2016
Klubbfakta Mas
Malmö Allmänna Schackklubb är stans mest aktiva klubb, vi arrangerar regelbundet turneringar i blixt, snabbschack och långpartier. Klubben är centralt belägen på Ahlmansgatan 20B - ett stenkast från Södervärns vattentorn. (Se Googlekarta längst ned)

Måndagar: 18-20 Juniorträning Tisdagar: 19 - 24 Spelkväll
Onsdagar: 18 - 20 Juniorträning Torsdagar: 19 - 22 Analys och träningskväll. Lördagar: Lördagsblixten startar kl 12 varje lördag om det inte krockar med en större helgdag eller dylikt. Sista lördagen i varje månad arrangeras även en starkare Månadsblixt. Vissa Söndagar: Lagmatcher i Allsvenskan och Allskånskan.

Medlemsavgifter 2016-2017

Seniorer: 1200 kr / år. Juniorer, under 26 år samt stödmedlemmar: 900 kr / år.
Barn, mån- & onsdagsträning: 600kr/termin eller 1000 kr per år.
Bankgiro SEB
832-6902

Malmö AS
tisdag 21 juli 2015

Politiken Cup och lite annat


Ende masare så här långt som anmält sig till Politiken Cup är Jan Kälveus. Vi önskar honom lycka till i en turnering som verkar slå sitt turneringsrekord i antal deltagande med varje ny anmälan!En annan sak, i den här intervjun med Håkan Jalling på Inte bara schack, får man även en inblick i vad som stundar - innan 2016 är över förväntas vi gå över från Lasktal till Elotal.

Frågan är om det blir så mycket exaktare siffror - man kan ju förmoda att många mindre klubbturneringar som nu rankas kanske inte blir eloregistrerade och därmed inte får någon inverkan alls på rankingen.

Eftersom många spelare även har klart lägre Elotal än Lasktal så skulle jag inte bli förvånad om reformen får till följd att en del spelare kanske lägger pjäserna på hyllan för gott, när man plötsligt inte platsar i sin klubbs förstalag längre. Även det motsatta kanske får samma effekt, förresten. Det vill säga att äldre spelare med högre Elotal, på grund av inaktivitet, plötsligt finner sig högre upp i laget än de är bekväma med.

Fördelen är så klart att allt sköts av Fide så klubbarnas rankingförare slipper detektivarbetet med att hitta vilka turneringar som spelats av vem.

Hursomhelst, för att förhoppningsvis motverka ovanstående effekter blir det kanske extra viktigt för klubbarna att börja arrangera Elorankade turneringar i god tid innan övergången?

/TJ

3 kommentarer:

 1. Vi kollade på detta inför förra säsongen i superettan och elitserien om det hade stor påverkan på i vilken ordning spelarna skulle sitta då de använde elotal istället för lasktal när du placerade spelarna och det gjorde någon enstaka position i de flesta lag. Örgryte var det lag där det gjorde störst skillnad i laguppställningen. MAS är en klubb där det varierar ganska mycket.

  SvaraRadera
 2. Förmodligen blir de effekterna störst i mindre klubbar i div I och lägre, där många kanske saknar elotal fortfarande...

  Har ni några åtgärder för att underlätta för klubbarna att hålla eloregistrerade turneringar? Kanske kurser för att få fler som kan döma sådana turneringar?

  SvaraRadera
 3. Med de nya reglerna för elotal får du nya tal i rasande takt, det räcker med 5 partier och varje parti räknas(titta i SM så kan du se att det är bara klass 4 och Knatte-SM som det fanns för få elospelare för att en rad nya elotal skulle komma till.

  Enklast är att börja eloregistrera klubbens turneringar, använd medlemssystemet för detta och anmäl till Tapio Tikkanen vilken som ska döma tävlingen så registrerar vi honom hos FIDE. Mer info kommer under hösten.

  SvaraRadera