16-01-2016

16-01-2016
Klubbfakta Mas
Malmö Allmänna Schackklubb är stans mest aktiva klubb, vi arrangerar regelbundet turneringar i blixt, snabbschack och långpartier. Klubben är centralt belägen på Ahlmansgatan 20B - ett stenkast från Södervärns vattentorn. (Se Googlekarta längst ned)

Måndagar: 18-20 Juniorträning Tisdagar: 19 - 24 Spelkväll
Onsdagar: 18 - 20 Juniorträning Torsdagar: 19 - 22 Analys och träningskväll. Lördagar: Lördagsblixten startar kl 12 varje lördag om det inte krockar med en större helgdag eller dylikt. Sista lördagen i varje månad arrangeras även en starkare Månadsblixt. Vissa Söndagar: Lagmatcher i Allsvenskan och Allskånskan.

Medlemsavgifter 2016-2017

Seniorer: 1200 kr / år. Juniorer, under 26 år samt stödmedlemmar: 900 kr / år.
Barn, mån- & onsdagsträning: 600kr/termin eller 1000 kr per år.
Bankgiro SEB
832-6902

Malmö AS
Torsdagsgänget

- schackträning för vuxna!


Juniorträningar är ofta är den viktigaste aktiviteten och inkomstkällan för de flesta klubbar. Men vuxna medlemmar som helt enkelt vill bli lite bättre spelare bara för att schack är så himla kul och intressant, blir ofta bortglömda i verksamheten. Det är trots allt ens eget ansvar att läsa, spela och träna så gott man kan - ingen annan kan ju göra det åt en.


Våren 2014 startade torsdagsgruppen där de som vill delta hjälps åt att träna upp varandra! Bara något så enkelt som att samlas med jämna mellanrum och gå igenom partier, prata, analysera och ta en fika samtidigt, är säkert väldigt nyttig träning i längden. Ingen vilar ju sig i form inför ett maratonlopp, och det finns många sätt att träna schack, det gäller bara att hitta en aktivitet man kan och vill utöva regelbundet!  


Under veckornas och månadernas gång har träningsmodellen lett till att en sammansvetsad grupp på mellan 5 och 10 medlemmar träffas på klubben varje torsdag. Rankingmässigt sträcker sig gruppen från helt nya spelare runt 1200 upp till rutinerade ringrävar som Jan Kälveus på ca 1900.


Vanligtvis startar man kl 18:00 med att Jan, eller någon annan som tagit på sig att förbereda något, visar några utvalda partier och/eller schackproblem från en bok. Därefter är det fritt fram för var och en att visa sina partier på demonstrationsbrädet och få de övrigas kommentarer på vad som var bra och vad som kan förbättras.


Ibland dyker spelare från förstalaget upp och visar något parti de spelat nyligen. Särskilt på torsdagen efter en rond i Allsvenskan eller Allskånskan vore det trevligt om vi kunde starta en tradition av att visa våra vinster från helgens spel!


Jan sammanfattade torsdagsgruppens mål så här:

Det huvudsakliga syftet med Torsdagsgruppen är kontinuitet, att den ska fortsätta länge, och att nivån styrs av spelare under 2000 i ranking, alla ska våga vara aktiva och ställa frågor, samt att deltagarna får ökad förståelse för generella spelidéer som ofta uppstår och hur man bedömer vilka pjäser man vill byta bort. Det kan också handla om ökad förmåga att utnyttja svaga fält, värdera möjligheterna för att sätta igång ett kungsangrepp och när man bör avveckla till slutspel, med mera.


/TJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar