16-01-2016

16-01-2016
Klubbfakta Mas
Malmö Allmänna Schackklubb är stans mest aktiva klubb, vi arrangerar regelbundet turneringar i blixt, snabbschack och långpartier. Klubben är centralt belägen på Ahlmansgatan 20B - ett stenkast från Södervärns vattentorn. (Se Googlekarta längst ned)

Måndagar: 18-20 Juniorträning Tisdagar: 19 - 24 Spelkväll
Onsdagar: 18 - 20 Juniorträning Torsdagar: 19 - 22 Analys och träningskväll. Lördagar: Lördagsblixten startar kl 12 varje lördag om det inte krockar med en större helgdag eller dylikt. Sista lördagen i varje månad arrangeras även en starkare Månadsblixt. Vissa Söndagar: Lagmatcher i Allsvenskan och Allskånskan.

Medlemsavgifter 2016-2017

Seniorer: 1200 kr / år. Juniorer, under 26 år samt stödmedlemmar: 900 kr / år.
Barn, mån- & onsdagsträning: 600kr/termin eller 1000 kr per år.
Bankgiro SEB
832-6902

Malmö AS
måndag 16 februari 2015

Två masare i Berlin


Först lite bakgrundsinformation, när Mas för en månad sedan tog emot Harplinge-Halmstad, hade en av deras spelare, Tomas Segerberg, ett öppet erbjudande till två masare över 2100 att få besöka Berlin och i utbyte för resa och logi, spela för hans tyska lag Narva. De fattades nämligen två spelare inför seriefinalen och vill gärna avancera till nästa division.

Efter några dagar bestämde sig Mladen och Thomas för att anta erbjudandet, dels för att besöka Berlin och dels för att känna på spel i den tyska ligan, även om det rör sig om en mycket lägre division än den Bundesliga man annars hör talas om.

I helgen blev det slutligen dags. Oförskräckta äntrade vi flygplanet på kvällen den 13:e februari och resan gick både snabbt och smärtfritt. På flygplatsen Schönefeld hämtade vi av Tomas och fick instruktioner i hur vi tog oss till våra olika hostel. Det hade varit mest praktiskt att bo på samma ställe så klart, men vi hade väldigt olika uppfattningar om smärtgränsen för att dela rum med upp till ett tvåsiffrigt antal främlingar...

Själv hamnade jag på Grünau Turistenhaus, solo i ett rum med fyra sängar - medan Mladen hamnade på Happy Go Lucky Hostel på andra sidan stan med runt tio andra i rummet...


Lördagen använde Mladen och Tomas till att spela en snabbschacksturnering som var del av den lokala grand prix-tävlingen. Sedan utforskade de Berlins centrala delar, bildbevis finns längre ned på sidan.
Tråkigt nog hade jag vrickat ena knät tidigare i veckan och tog det därför lugnt med promenader i Grünau och preppande på rummet.

Till kvällen samlades vi alla tre och käkade middag på en italiensk restaurang i Grünau. Ett tips från Tomas var att generellt undvika pizza i Tyskland, vilket Mladen helhjärtat instämde i efteråt... Deras pasta var dock helt okej! :)

(Bilden överst nedan, Tomas Segerberg vår kontaktman i Berlin, sedan Thomas och Mladen)


På söndag morgon var det dags för spel, ovanligt tidigt för svenska förhållanden startade matchen redan klockan 9:00 så Mladen fick ta sig upp tidigt och några tågbyten senare kom han till spellokalen. Själv hade jag flyt och fick skjuts direkt till spellokalen av matchdomaren! Till skillnad från Allsvenskan ingår det inget krav på arrangörslaget att ordna med förtäring under matchen, men det fanns ett kafé runt hörnet så folk klarade sig själva ändå. Betänketiden var för övrigt den klassiska två timmar för fyrtio drag plus en halvtimme för resten.
Thomas Mothes, chaufför och matchdomare :)

Mladen kom lite sämre i öppningen och valde att hellre offra b5-bonden än att byta av den och ge vit c4-fältet för en springare. (den ställningen råkade fastna på bild, se nedan) Vit klarade dock inte av att behålla sin merbonde i längden och när den väl föll i sent mittspel med D+T+L vardera, var han positionellt körd med bondesvagheter överallt och Mladen plockade rutinerat hem poängen till slut.

Själv blev jag överraskad av en Noteboom, men som tur är har jag en bekant som älskar den öppningen, så jag valde en av de mindre varianter jag brukar testa mot honom. Vilket resulterade i en jackpot! I sjunde draget spelade jag a4xb5 och hade då använt tre minuter. Till min förvåning tänkte nu svart i en hel timme innan han gav upp löparparet på c3 och sedan tog tillbaka på b5.


På en mänsklig nivå kändes det därefter som en ganska övertygande vinst i 23 drag, men här hemma var inte datorn lika imponerad av mitt dubbla bondeoffer för ett positionellt strypgrepp och sedan ett pjäsoffer med kungsjakt, särskilt på det senare verkade det trots allt finnas försvar, även om vi inte ens var nära att hitta det i en lång och tyskt grundlig efteranalys! Fast min motståndare hade bara 2 sekunder kvar för de resterande 17 dragen, så praktiskt sett hade även ett perfekt försvar haft miserabla chanser att lyckas.

Kom att tänka på Tal och hans offer, som ju brukade vederläggas ett halvår efter partierna... Nuförtiden behöver man dock inte vara ett kombinatoriskt geni för att bli rättad av en räknemaskin, detta drabbar i princip alla från nybörjare till världsmästare. Dock dröjer det nu bara en halv minut och inte sex månader! :D

Våra vinster gav Narva ledningen med 4-2 (de övriga spelade remi), men tyvärr snubblade man på mållinjen och matchen slutade snopet nog oavgjort, 4-4. Vilket dock inte var alltför dåligt, vid vinst hade Narva varit klara seriesegrare eftersom en annan konkurrent förlorade. Men man behåller ändå serieledningen och behöver endast en matchvinst och en oavgjord i de två återstående matcherna mot överkomligare motstånd, så chanserna till avancemang förbättrades trots allt betydligt. (Innan matchen krävdes vinst i de båda återstående vid oavgjort.)

 God morgon, runt klockan halv nio...

 Narvas spellokal delas med en pensionärsförening, vilket förklarar övrig teknisk utrustning

 Tomas Segerberg igen

 Från lördagens snabbschacksturnering Die Mauer


Snacka om dyrt vin! Zoomar man in på skylten bredvid ser man att det finns en koppling till Sverige och historiens vingslag... Det sista, avgörande partiet - tyvärr råkade vår man ut för ett "hjärnsläpp" i ett likfärgat löparslutspel som borde slutat remi.

 På väg till en trevlig restaurang i närheten för att fira halvsegern!

 Färgglada lite äldre låghus verkar vara typiskt för Berlin
Från middagen, som vi fick till ett riktigt överkomligt pris - tror det hamnade på ca 12-15 euro för huvudrätt plus 2-3 öl. Som våra guider/lagkamrater upplyste oss är Östberlin fortfarande klart billigare än Västberlin, trots att de på papperet är samma stad.

Här är förresten en länk till Narvas hemsida för de som vill testa sin tyska.

(Bilderna togs av Mladen eller mig, de flesta av dem är hans.)


För de nyfikna, här är mitt parti:


/TJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar