16-01-2016

16-01-2016
Klubbfakta Mas
Malmö Allmänna Schackklubb är stans mest aktiva klubb, vi arrangerar regelbundet turneringar i blixt, snabbschack och långpartier. Klubben är centralt belägen på Ahlmansgatan 20B - ett stenkast från Södervärns vattentorn. (Se Googlekarta längst ned)

Måndagar: 18-20 Juniorträning Tisdagar: 19 - 24 Spelkväll
Onsdagar: 18 - 20 Juniorträning Torsdagar: 19 - 22 Analys och träningskväll. Lördagar: Lördagsblixten startar kl 12 varje lördag om det inte krockar med en större helgdag eller dylikt. Sista lördagen i varje månad arrangeras även en starkare Månadsblixt. Vissa Söndagar: Lagmatcher i Allsvenskan och Allskånskan.

Medlemsavgifter 2016-2017

Seniorer: 1200 kr / år. Juniorer, under 26 år samt stödmedlemmar: 900 kr / år.
Barn, mån- & onsdagsträning: 600kr/termin eller 1000 kr per år.
Bankgiro SEB
832-6902

Malmö AS




söndag 28 juni 2015

Juniblixten 2015

Månadsblixten för juni samlade endast sju deltagare, men å andra sidan blev snittstyrkan rätt stark ändå, då tävlingen fick besök av sin första stormästare, GM Daniel Semcesen (Lask), som fick göra upp om slutsegern med två tidigare vinnare Drazen Dragicevic (Lask) och Thomas Johansson (Mas). Tyvärr slutade toppstriden enligt rankingordning trots väldigt lovande ställningar... :(

Olof Sjödahl tar sig an stormästaren till publikens stora intresse




Piotr Stasiak tog som vanligt en hel del bilder under dagen, här kommer några av de bästa - resten. plus några som kommit med från andra tillfällen kan ses på vår FB-profil (se länk i vänstermenyn).

 Olof Sjödahl vs Martin Silwer

 Lördagsblixten i rummet intill
 Joakim Wahlström vs Martin
 Drazen vs Thomas
Martin vs Thomas
 Daniel vs Thomas
 Ögonblicksbild under spelet
Segerns sötma :)


/TJ





torsdag 25 juni 2015

Månadsblixt på lördag


Tänkte bara påminna om att det är Månadsblixt nu på lördag den 27/6 - vem vinner Juniblixten? :)


Schack i Folkets park


Datumet för årets Schack i Folkets park är äntligen fastlagt och vi hoppas att vädret blir soligt och varmt lördagen den 15 augusti. Deltagarrekordet är 60 spelare och det hoppas vi kunna slå!



Anteckna alltså redan nu den 15 augusti i kalendern så du inte glömmer det!

Se inbjudan i vänsterspalten.

onsdag 17 juni 2015

Andra gången gillt för Mladen


Mladen har precis startat turnering nummer två i Bulgarien. Den första gick ju under förväntan, med en avslutande WO-förlust i sista ronden. Nu ska det emellertid bli full satsning och mindre socialiserande är det tänkt.

Vi får se om en bild från Månadsblixten ger tur i den här turneringen!


Första ronden slutade med förlust mot en polsk GM på 2500 och i rond två väntar lustigt nog samma spelare som vann på WO i sista ronden i förra turneringen. Det är tydligen meningen att de ska mötas! :)



/TJ

tisdag 16 juni 2015

Kort rapport från Växjö 2015.



Tänkte skriva lite om hur det gick i Växjöspelen som spelades i den gångna helgen, mest för att nyheten om min förlust i rond ett skall hamna lite längre ner på sidan!

Med två svarta och en vit spelade Martin ihop en vinst, en remi (med 36 sec kvar på klockan) och en förlust, vilket är godkänt även om det inte räckte till något andrapris (föll på inbördes möte i särskiljning) det blir nog ett pris till nästa år.

Jocke från en turnering på Mas tidigare i år

Undertecknad förlorade snabbt som svart mot Flygare-varianten (1.e4 g6 2.Lc4) i rond 1
men tog mig samman i tid till andra speldagen och vann båda partierna, även om det satt långt inne som vit i det ena. Det var under ett par drag i slutspelet som jag stilla tänkte “hoppas han inte ser remidraget”.

Jag har aldrig lämnat Växjöspelen utan att få med mig ett glaspris hem och så skedde inte nu heller. Tyvärr fick jag dock inte med mig en T-shirt denna gången.

Mvh Joakim Wahlström

söndag 14 juni 2015

Två masare i Växjöspelen 2015


Bara en liten notis, Martin Silwer och Joakim Wahlström deltar i Växjöspelen under helgen, i grupp 8 respektive 13. Martin spelade remi i första ronden och Jocke förlorade. Men eftersom det är fyramannagrupper så kan två raka vinster fortfarande räcka långt för båda.

Resultatsidan


/TJ

torsdag 11 juni 2015

Junioravslutningen 10 juni 2015


Onsdagens avslutning för junioravdelningen var en imponerande tillställning - åtminstone för att vara på en schackklubb! Vår juniortränare Olle Persson höll i trådarna, assisterad av Marie i köket och de andra juniortränarna, Roger, Verona, Jocke O och Gert (hoppas jag inte glömt någon nu).



Med gemensamma krafter fick man ihop en trevlig kväll som inledningsvis bjöd på korv med bröd och underhållning med Cherry Berries från Kirseberg som spelade och sjöng. Bland annat sjöng de om olika djur och traditionella skånska visor, som den om töserna som kom försent hem på kvällen för att de dansat för länge. :)




Därefter bjöds det minsann på två tårtor! En inköpt med schackmotiv och en som bakats av en av föräldrarna med ett barn i klubben. Den hembakade gick åt något snabbare...





Det hölls sedan ett tal som sammanfattade mycket om juniorverksamheten och klubben i övrigt. När Olle tog över som ledare för juniorverksamhet hade vi en dryg handfull juniorer. Efter ca ett år är vi nu uppe i ca 30 barn som dessutom nu kan vara aktiva två träningskvällar istället för en. Olles nämnde även att hans hjärta värms extra mycket varje gång ett av barnen tar med sig en kamrat som vill pröva på - då vet man att man verkligen gör något rätt!


Joakim Olsen i blått

Hela Malmö AS är för övrigt inne i ett stim nu, där allt pekar uppåt. Vi vann Söderettan relativt komfortabelt, och även kvalet till Superettan avverkades utan större problem. Till hösten siktar vi in oss på en av de två platserna till Elitserien nästa år och med vårt senaste nyförvärv GM Sune Berg Hansen från Danmark i laget så känns avancemang till Elitserien som en mycket rimlig målsättning. Vi håller även på att utveckla lite olika sponsorpaket enligt många-bäckar-små principen.




Olle passade även på att presentera två inbjudna gäster för de närvarande. Johan Berntsen från Malmö Schackförbund som de snart lär träffa som tävlingsledare på de flesta juniortävlingar i Malmötrakten och Lars Grahn, författare, schackskribent på Sydsvenskan och bloggare på Inte bara schack.

Johan Berntsen i rött, Lars Grahn i vitrutigt och Thomas Johansson (dvs undertecknad) i grönt

Efter talet blev det prisutdelning, alla närvarande juniorer fick under rungande applåder gå fram och hämta med sig en liten minnesplakett med schackmotiv från Olle.


/TJ

måndag 8 juni 2015

Mladen i Golden Sands


Mladen Gajic, klubbens förmodligen mest lovande spelare för tillfället, är just nu i Bulgarien för två turneringar på raken. Idag var det första ronden i Golden Sands och Mladen fick en fin start med remi mot en indisk GM på 2500. I rond två väntar en israelisk IM på 2470.

Undertecknad tror att Mladen har goda chanser att ta minst en IM-inteckning i de här två turneringarna - även om han själv var lite tveksam till var han stod formmässigt inför turneringen. Men lite nervositet är nästan nödvändigt för att göra bra resultat. Men det blir inte lätt, det är en väldigt stark turnering - Mladen är bara rankad 52:a av 74 deltagare.


Mladen skickade några bilder från lokalerna. Det ser ju väldigt fint ut, alla partier får varsitt bord, rymliga och ljusa lokaler och billig öl, ca 10 kr flaskan, i värmen är inte helt fel, bara man fokuserar på schacket och inte ölen! :)










Man blir ju spelsugen själv när man ser de här bilderna - vi kanske blir ett helt gäng från Mas nästa år!? :)

/TJ

söndag 7 juni 2015

Ännu en titel till en masare


Man förväntas ju inte skryta, men när man nu är webbansvarig för Mas och vinner en titel så borde man väl vara konsekvent och informera...

Fick idag veta att min IM-titel i korrschack äntligen är godkänd efter många konstiga turer som dragit ut på tiden i minst 1½ år. Men när jag väl lämnade det svenska förbundet (som jag aldrig ville bli medlem i och inte var medlem av men ändå registrerades som medlem - hur nu det går ihop... - Den som är nyfiken kan ladda ner protokollet från kongressen i Sydney) och gick över till Wales för mindre än en månad sedan, så gick processen plötsligt riktigt fort! Ett stort tack till Wales och Austin Lockwood, utan honom hade det aldrig gått igenom!



Det ska i alla fall bli kul att åka till kongressen i Cardiff i mitten på augusti och vara med på prisceremonin. :)

Mvh Thomas Johansson

9/6-2015
PS
Nu är det även officiellt!
https://www.iccf.com/player?id=451416
DS

Lite mer om vår nye stormästare

Stefan Printz tipsar om en artikel från december 2013:

Stormesteren i skak: Poker har hjulpet mig enormt meget

Nederst  på sidan finns även en radiointervju med Sune Berg Hansen.
Radioprataren börjar prata om schack direkt efter den inledande väderrapporten.
Fem minuter in börjar sedan intervjun.

/TJ

onsdag 3 juni 2015

Klubbnytt


Vidarebefordrar lite klubbnyheter från Martin och Roger, som båda har bra koll på vad som händer.

Följande masare har uppnått Elotal den 1 juni, ett stort grattis från klubben!

Joakim Wahlström (till höger i bilden), Elo: 1817


Stefan Printz (närmast i bilden nedan), Elo: 1776


Håkan Willard (längst bort i bilden ovan), Elo: 1546


Ny materialförvaltare på Mas är nu Piotr Stasiak, som sedan tidigare även är vår klubbfotograf. Vi tackar samtidigt Nicklas Schönbeck för tiden han varit materialförvaltare.
/TJ