16-01-2016

16-01-2016
Klubbfakta Mas
Malmö Allmänna Schackklubb är stans mest aktiva klubb, vi arrangerar regelbundet turneringar i blixt, snabbschack och långpartier. Klubben är centralt belägen på Ahlmansgatan 20B - ett stenkast från Södervärns vattentorn. (Se Googlekarta längst ned)

Måndagar: 18-20 Juniorträning Tisdagar: 19 - 24 Spelkväll
Onsdagar: 18 - 20 Juniorträning Torsdagar: 19 - 22 Analys och träningskväll. Lördagar: Lördagsblixten startar kl 12 varje lördag om det inte krockar med en större helgdag eller dylikt. Sista lördagen i varje månad arrangeras även en starkare Månadsblixt. Vissa Söndagar: Lagmatcher i Allsvenskan och Allskånskan.

Medlemsavgifter 2016-2017

Seniorer: 1200 kr / år. Juniorer, under 26 år samt stödmedlemmar: 900 kr / år.
Barn, mån- & onsdagsträning: 600kr/termin eller 1000 kr per år.
Bankgiro SEB
832-6902

Malmö AS




lördag 21 februari 2015

Senaste nytt på Mas

 
På klubben ikväll fick vi höra att två masare nyligen tagit ut sina Fide-titlar: 
FM Babak Malekian och CM Richard Persson

En annan sak de har gemensamt är att båda kommit tillbaka till schacket och klubben efter långa uppehåll, så det är kul att se att de kanske vill satsa igen!

Jag hittar tyvärr ingen bild på Babak, men här kommer i alla fall en bild på Richard.


 CM Richard Persson

Grattis grabbar!

/TJ

måndag 16 februari 2015

Två masare i Berlin


Först lite bakgrundsinformation, när Mas för en månad sedan tog emot Harplinge-Halmstad, hade en av deras spelare, Tomas Segerberg, ett öppet erbjudande till två masare över 2100 att få besöka Berlin och i utbyte för resa och logi, spela för hans tyska lag Narva. De fattades nämligen två spelare inför seriefinalen och vill gärna avancera till nästa division.

Efter några dagar bestämde sig Mladen och Thomas för att anta erbjudandet, dels för att besöka Berlin och dels för att känna på spel i den tyska ligan, även om det rör sig om en mycket lägre division än den Bundesliga man annars hör talas om.

I helgen blev det slutligen dags. Oförskräckta äntrade vi flygplanet på kvällen den 13:e februari och resan gick både snabbt och smärtfritt. På flygplatsen Schönefeld hämtade vi av Tomas och fick instruktioner i hur vi tog oss till våra olika hostel. Det hade varit mest praktiskt att bo på samma ställe så klart, men vi hade väldigt olika uppfattningar om smärtgränsen för att dela rum med upp till ett tvåsiffrigt antal främlingar...

Själv hamnade jag på Grünau Turistenhaus, solo i ett rum med fyra sängar - medan Mladen hamnade på Happy Go Lucky Hostel på andra sidan stan med runt tio andra i rummet...


Lördagen använde Mladen och Tomas till att spela en snabbschacksturnering som var del av den lokala grand prix-tävlingen. Sedan utforskade de Berlins centrala delar, bildbevis finns längre ned på sidan.
Tråkigt nog hade jag vrickat ena knät tidigare i veckan och tog det därför lugnt med promenader i Grünau och preppande på rummet.

Till kvällen samlades vi alla tre och käkade middag på en italiensk restaurang i Grünau. Ett tips från Tomas var att generellt undvika pizza i Tyskland, vilket Mladen helhjärtat instämde i efteråt... Deras pasta var dock helt okej! :)

(Bilden överst nedan, Tomas Segerberg vår kontaktman i Berlin, sedan Thomas och Mladen)


På söndag morgon var det dags för spel, ovanligt tidigt för svenska förhållanden startade matchen redan klockan 9:00 så Mladen fick ta sig upp tidigt och några tågbyten senare kom han till spellokalen. Själv hade jag flyt och fick skjuts direkt till spellokalen av matchdomaren! Till skillnad från Allsvenskan ingår det inget krav på arrangörslaget att ordna med förtäring under matchen, men det fanns ett kafé runt hörnet så folk klarade sig själva ändå. Betänketiden var för övrigt den klassiska två timmar för fyrtio drag plus en halvtimme för resten.
Thomas Mothes, chaufför och matchdomare :)

Mladen kom lite sämre i öppningen och valde att hellre offra b5-bonden än att byta av den och ge vit c4-fältet för en springare. (den ställningen råkade fastna på bild, se nedan) Vit klarade dock inte av att behålla sin merbonde i längden och när den väl föll i sent mittspel med D+T+L vardera, var han positionellt körd med bondesvagheter överallt och Mladen plockade rutinerat hem poängen till slut.

Själv blev jag överraskad av en Noteboom, men som tur är har jag en bekant som älskar den öppningen, så jag valde en av de mindre varianter jag brukar testa mot honom. Vilket resulterade i en jackpot! I sjunde draget spelade jag a4xb5 och hade då använt tre minuter. Till min förvåning tänkte nu svart i en hel timme innan han gav upp löparparet på c3 och sedan tog tillbaka på b5.


På en mänsklig nivå kändes det därefter som en ganska övertygande vinst i 23 drag, men här hemma var inte datorn lika imponerad av mitt dubbla bondeoffer för ett positionellt strypgrepp och sedan ett pjäsoffer med kungsjakt, särskilt på det senare verkade det trots allt finnas försvar, även om vi inte ens var nära att hitta det i en lång och tyskt grundlig efteranalys! Fast min motståndare hade bara 2 sekunder kvar för de resterande 17 dragen, så praktiskt sett hade även ett perfekt försvar haft miserabla chanser att lyckas.

Kom att tänka på Tal och hans offer, som ju brukade vederläggas ett halvår efter partierna... Nuförtiden behöver man dock inte vara ett kombinatoriskt geni för att bli rättad av en räknemaskin, detta drabbar i princip alla från nybörjare till världsmästare. Dock dröjer det nu bara en halv minut och inte sex månader! :D

Våra vinster gav Narva ledningen med 4-2 (de övriga spelade remi), men tyvärr snubblade man på mållinjen och matchen slutade snopet nog oavgjort, 4-4. Vilket dock inte var alltför dåligt, vid vinst hade Narva varit klara seriesegrare eftersom en annan konkurrent förlorade. Men man behåller ändå serieledningen och behöver endast en matchvinst och en oavgjord i de två återstående matcherna mot överkomligare motstånd, så chanserna till avancemang förbättrades trots allt betydligt. (Innan matchen krävdes vinst i de båda återstående vid oavgjort.)

 God morgon, runt klockan halv nio...

 Narvas spellokal delas med en pensionärsförening, vilket förklarar övrig teknisk utrustning









 Tomas Segerberg igen

 Från lördagens snabbschacksturnering



 Die Mauer






Snacka om dyrt vin! Zoomar man in på skylten bredvid ser man att det finns en koppling till Sverige och historiens vingslag...







 Det sista, avgörande partiet - tyvärr råkade vår man ut för ett "hjärnsläpp" i ett likfärgat löparslutspel som borde slutat remi.

 På väg till en trevlig restaurang i närheten för att fira halvsegern!

 Färgglada lite äldre låghus verkar vara typiskt för Berlin




Från middagen, som vi fick till ett riktigt överkomligt pris - tror det hamnade på ca 12-15 euro för huvudrätt plus 2-3 öl. Som våra guider/lagkamrater upplyste oss är Östberlin fortfarande klart billigare än Västberlin, trots att de på papperet är samma stad.

Här är förresten en länk till Narvas hemsida för de som vill testa sin tyska.

(Bilderna togs av Mladen eller mig, de flesta av dem är hans.)


För de nyfikna, här är mitt parti:


/TJ

tisdag 10 februari 2015

SPORTLOVSSCHACK


Malmö Allmänna Schackklubb inbjuder till sportlovsschack för skolungdomar mellan den 16:e och 19:e februari. Klockan 11 till 15 varje dag är du välkommen att besöka oss. Vi bjuder på frallor och saft.

Vår fina lokal ligger på Ahlmansgatan 20 B, cirka 50 meter från Södervärns vattentorn. (se kartan i högerspalten)

Under sportlovet ligger den vanliga ungdomsträningen nere men sedan spelar vi som vanligt varje måndag och onsdag mellan kl 18 och 20.

VÄLKOMNA!
                                                                  
Olle, tel: 0701 - 47 69 56

söndag 8 februari 2015

Malmöderby i Allskånskan


Tyvärr spelar man inte Allskånskan i tvåmannalag... ;)

I dagens hemmamatch mot Limhamn var vi faktiskt lägre rankade på samtliga bord, så 2-6 var kanske egentligen ett riktigt bra resultat, även om det aldrig är kul att förlora en match.

Det gick riktigt bra på toppborden, men från bord 3 och neråt så ökade skillnaden i ranking markant och det tog ut sin rätt. Den som hade bäst chans att ta poäng av övriga var nog Martin som såg ut att ha en stabil ställning som svart mot Conny Holst, men i tidsnöden spelade han ett ödesdigert onödigt mellandrag som kostade pjäs. Även Hans hade remichanser i ett slutspel med två lätta plus torn var, men blev av med en kvalitet i tidsnöden. Fast den starkare spelaren har ju oftast bättre tid när avgörandet närmar sig...

Piotr Stasiak har skickat några bilder från matchen:

 Mladen Gajic vit mot Philip Lindgren

 Thomas Johansson begrundar den svartvita röran

 Piotr Krasowski vit mot Anders Hansen

Ola Bengtsson spelar vit mot Lars Månsson


/TJ

söndag 1 februari 2015

Seriefinalen hemspelad!


Dagens seriefinal kan lakoniskt sammanfattas med en enkel matchrapport +3 =5 Inte en enda förlust för vår del!

Från efteranalysen

Men för de som besökt bloggen i hopp om ett utförligare referat, står vi gärna till tjänst! :)

När vi samlades i Åstorps lokal lite efter elva, fick vi höra om deras nyhetsgambit - som vi visserligen gått på, men vi var nog mest roade av hur oroade de måste varit för att göra sig allt det besväret... Naturligtvis hade vi utgått från att de skulle komma med bästa tänkbara lag, så de som kunde möta Höi hade säkert preppat mot honom hursomhelst.

Själva matchen var länge mycket jämn, det började trevande med en remi på andrabordet, där Mladens säkra svartprepp tidigt fick vit att ställa in vinstförsöken, väldigt tidigt för vit i mitt tycke - särskilt med tanke på att det var en lagmatch men inget att beklaga sig över för vår del, då vår "matchstrategi",om vi hade haft nån, förmodligen hade handlat om att hålla emot på topp fyra och försöka plocka på nästa fyra.

Ganska snart därefter fick dock Ritvars ge tillbaka en remi med vit på bord tre, med alla pjäserna bortbytta är det inte lätt att spela vidare.

Själv stod jag bra som svart i en Fransk Tarrasch, men på övriga fem var våra supportrar (dvs: Stefan Printz, Olle Persson, Richard Persson och vår lagledare, Roger Magnusson) lite eller mycket oroliga. Särskilt Anton Nizov, nyss hemkommen från Australien på bord sju verkade vara illa ute med en kvalitet under.

Därefter följde ännu en remi, på förstabordet där Lars Schandorffs remianbud accepterades -svart hade nog inte riskerat något genom att fortsätta, även om resultatet förmodligen blivit detsamma...

Runt första tidskontrollen började det hända saker, själv missade jag antagligen några vinster på vägen på bord sex och en liten kombination på slutet som verkade väldigt lovande i tidsnöden visade sig genom ett exakt kungsdrag plötsligt låta min motståndare slinka ur greppet till remischackar. Och även Jonatan på femte tog remi alldeles efter det - även där skulle kanske svart försökt lite mer, enligt vad andra kommenterade i alla fall...

En tröst var dock att Daniel hade torn mer på bord åtta och snart rodde hem fullpoängaren. Babak stod också mycket bra och i motståndarens tidsnöd kraschade ställningen helt och matchen var avgjord.

Det enda återstående partiet var Antons, som vänt på steken, kvalitet under hade blivit till ett slutspel med två löpare mot torn, plus några bönder var vilket han rutinerat körde hem. Även om scenen i lokalen vid det här laget var lite smått surrealistisk - sista partiet spelades nere i ena hörnet medan arrangörerna började servera lagad mat till sina kvarvarande lagmedlemmar ett par meter bort! :D

Som avslutning på kvällen tog vi oss hem igen och firade med en trevlig middag på La Grappa vid Lilla Torg.

Och som någon kommenterade under middagen: de trixade med oss men det var vi som fick skratta hela vägen till Malmö! :)

Här följer lite bilder från dagens övningar!

 Mladen utstrålar självförtroende på bord 2

 Anton och Jonatan vit på bord 7 och 5

 Ritvars vit mot Anders Nilsson på bord 3

 Schandorff vit mot Stefan Ivarsson på bord 1

Stefan Printz studerar underhållningen på bord 1



 Henrik Holmsgaard vit mot Thomas Johansson

 Anton vit mot Gösta Petersson


 Olle kollar hur det går



 Daniel fick ett pris för dagens bästa parti!

Lagbild från La Grappa - längst ner till höger ser man Dominik, som kom hela vägen från Stockholm bara för att gratulera oss!

/TJ